Izobraževalno-terapevtski projekt Jadranje za jutri 2013, v organizaciji športnega društva SAPPA iz Kamnika, je zgodba o uspehu. V marini Veruda pri Puli se je v sredo, 22. maja, zbralo 35 otrok s posebnimi potrebami, 12 pedagogov-spremljevalcev in 14 članov posadke. Vkrcali so se na šest jadrnic, ki so jih po štirih dneh najrazličnejših doživetij zapustili v soboto, 25. maja. Jadranja za jutri so se letos udeležili učenci OŠ 27. julij iz Kamnika, OŠ Zavoda CIRIUS Kamnik, OŠ Roje iz Domžal, OŠ Jela Janežiča iz Škofje Loke, Vzgojnega zavoda Kranj in Zavoda za slepo in slabovidno mladino Ljubljana.

 

V sredo, 22. maja malo po 7. uri zjutraj je posadka prispela v s soncem obsijano marino Veruda – vseh 13 članov društva SAPPA in Kamničan Zdravc Balantič, ki se je z veseljem odzval na naše vabilo za sodelovanje pri projektu. Deset minut za nami je prispela prva dostava kruha. Tako kot lani so za to dobrosrčno poskrbeli v Slovenskem kulturnem društvu Istra iz Pule. Sledil je prevzem jadrnic, ki je bil končan presenetljivo hitro; Gib Sea 43, tri Bavarie 44, Sun Odyssey 45 in Sun Odyssey 49.

 

Prvi so se nam pridružili udeleženci iz Zavoda za slepo in slabovidno mladino Ljubljana, kmalu za njimi pa še vsi ostali. Po vkrcanju na barke je sledila informativna predstavitev in ogled jadrnic pod vodstvom skipperjev. Vreme je bilo idealno za plovbo in ob 11. uri so jadrnice zapustile marino. Ena za drugo so razvile jadra in se prepustile vetru. Po dvourni plovbi smo se skupinsko zasidrali v zalivu Soline pri Verudi. Sledila je priprava kosila, ki pa je za mlade udeležence očitno trajala predolgo, kajti vroče sonce jih je premamilo in morje je bilo kar naenkrat polno plavalcev. Po zasluženem kosilu so tudi gumenjaki drug za drugim zapustili jadrnice in končali v morju. Mladi jadralci so hitro osvojili tudi veslanje, ki je kar trajalo in trajalo in trajalo…

 

Kar prehitro je prišel čas za povratek v marino. Na poti nazaj so se otroci preizkusili tudi kot krmarji, kar sta si z največjim zanimanjem prišla ogledat tudi dva delfina. Po pristanku v marini je sledila priprava na večerjo – žar piknik v organizaciji društva. Glede na vremensko napoved s katero smo razpolagali po večerji smo morali prilagoditi program dogajanja naslednjega dne. Predvideno mornarska prisega je bila zato preložena na naslednji dan.

 

In res smo se ob žvižganju ladijskih vrvi zbudili v precej ‘burjasto’ jutro. Po zajtrku je sledila prva morska učna ura, med katero so mladi udeleženci ob asistenci spremljevalcev in posadke izpolnjevali delovne zvezke projekta JZJ 2013. Vsak od mladih udeležencev je ob tem narisal sliko z morskim motivom na eno od razglednic, na katerih smo poslali pisne zahvale sponzorjem in donatorjem, ki so podprli projekt in s tem omogočili njegovo izvedbo. Takoj po končanem ‘likovnem pouku’ se je pokazalo sonce in sledilo je skupinsko slikanje udeležencev, tako po barkah kot skupaj. Po kratkem druženju je sledila mornarska – Pozejdonova prisega, ki so jo ob prisotnosti samega Pozejdona in pod vodstvom kapitana Kljuke podali vsi udeleženci, ki še niso jadrali.

 

Ko smo okrog 12.30 dočakali primerne vetrovne pogoje za plovbo smo izpluli proti Brionom. Tja smo prispeli malo po drugi uri in se takoj odpravili na panoramski vlak, ki jih je čakal ob marini. Z vlakcem smo se odpeljali na ogled otoka, skozi safari park do muzeja. Sledilo je več kot zasluženo kosilo na jadrnicah in kratek počitek. Na povratku v Verudo smo v široko razprta jadra ujeli res pravi veter in ob hitrosti od 20-25 vozlov smo bili ob 19. uri že v matični marini.

 

Po večerji nam je predstavnik Diving kluba Pula pripravil predstavitev potapljaške opreme in opreme za podvodno fotografijo, ki se je na veliko zadovoljstvo otrok nadaljevala z diskom…

 

Naslednji dan so nas zbudile dežne kaplje. Tudi napoved ni bila obetavna zato smo morali odpovedati jadranje udeležencev do polotoka Kamenjak in izpust zapečatene steklenice želja v morje – želja, ki so jih napisali mladi udeleženci. Namesto tega je sledil ogled Aquariuma v Puli, do koder smo udeležence prepeljali s kombiji. Ko se je čez čas iz oblakov poleg močnega dežja vsula še toča, je bilo jasno, da je bila to prava odločitev.

Po izredno zanimivem ogledu podvodnega sveta in povratku na jadrnice je sledilo kosilo. Seveda je nujno potrebno dodati, da otroci niso le krmarili jadrnic, navijali vrvi in hranili galebe – sodelovali so tudi pri pripravi kosila, pomivanju posode in pospravljanju.

 

Prenehalo je deževati in prikazalo se je sonce. Ker se želje izpolnijo le, če je steklenica želja odvržena v morje je prišel Pozejdon in poslal izkušene člane posadke z eno jadrnico na odprto morje ter jim naročil, da odvržejo steklenico na najvišjem valu. In tako se je tudi zgodilo. Sledilo je druženje po barkah, sprehodi po marini, kompletiranje delovnega zvezka in priprave mladih udeležencev na nastope v programu zaključnega večera.

 

Kmalu po sedmi uri se je na prireditvenem prostoru začel večerni program. Vse prisotne je najprej pozdravil predsednik društva SAPPA Darko Malež. Sledila je podelitev nagrad za najboljšega mornarja vsake jadrnice, ki so jih izbrali njihovi spremljevalci. Svojo športno opremo s podpisom so za nagrade velikodušno prispevali naši odlični športniki Vasilij Žbogar, Primož Kozmus, Jakov Fak in Urška Žolnir.

 

Program se je nadaljeval z nastopom čarovnika Mr. Lee-ja, ki s svojimi neverjetni čarovnijami osupnil in navdušil tako otroke, kot njihove spremljevalce in člane posadke. In že je bil na vrsti  srečelov. Vsak od otrok je iz vrečke potegnil po eno srečko s svojo srečno številko  – seveda so na srečelovih Jadranja za jutri vse srečke brezplačne in vsaka zadane…in imele so kaj zadeti. Od majic in dresov OK Calcit Kamnik, ACH Volley, Filipa Flisarja, dresa Andreja Jermana, do vstopnic za ogled Škocjanskih jam, Blejskega Gradu, izleta s pletno do otoka na Blejskem jezeru, brezplačne vozovnice Slovenskih železnic, letne vozovnice za gondolo in sedežnico na Veliki planini, enodnevnega izleta na Dunaj za dve osebi z agencijo Relax, izleta s katamaranom v Benetke z agencijo Top Line iz Portoroža  ter do panoramskega poleta z motornim letalom za tri osebe, ki ga je doniral Aerodrom Portorož.

 

Po srečelovu je bil čas za palačinke, ki so bile res odlične, kajti 'kuharska sekcija' društva SAPPA jih je napekla krepko čez 200… Program se je nadaljeval s tekmovanjem v metanju balinčka iz gume, ki pa je bilo namenjeno le spremljevalcem. Iz vsake šole je bil izbran po eden, ki je z enim samim metom poizkušal svoji šoli najbolj približati res čudovito nagrado – umetniško sliko slikarja Angela Bajuka iz Pirana z motivom jadrnice. Najbolj mirno roko je imela Dragica, tako, da bo slika od sedaj naprej na ogled v Zavodu CIRIUS v Kamniku. Uradnega programa je bil s tem konec, še zdaleč pa ne tudi večera. Sledil je ples, petje, zabava… Ob spremljavi Zdravca na saksofonu se je večer zaključil v ritmu pesmi Zemlja pleše, SAPPA pleše…

 

Zbudili smo se v sončen dan. Po zajtrku je počasi sledilo izkrcanje udeležencev in opreme ter predaja jadrnic, ki je minila brez zapletov.  Udeleženci so se še zadnjič zbrali na parkirišču, ki je bil tudi kraj slovesa. Preden pa smo se poslovili je Doris, učenka  iz OŠ 27. Julija za 1. program Radia Slovenija z neposrednim javljanjem v oddajo Hudo! v živo strnila svoje vtise. Prisrčno slovo smo sklenili z iskrenimi željami na obeh straneh, da se naslednje leto spet vidimo. Nekateri so se odpeljali v smeri doma, nekateri pa še na ogled Puljske Arene.

 

Kaj dodati ob zaključku letošnjega več kot uspešnega projekta?

 

Ne moremo spremenit smer vetra, lahko pa nastavimo in prilagodimo jadra, da dosežemo svoj cilj… In natanko to nam je uspelo. Ob izdatni podpori sponzorjev in donatorjev smo se kot vedno doslej po svojih najboljših močeh trudili polepšati dneve otrokom, ki se jim nikoli ne da pomagati dovolj. Med druženjem z njimi smo se lahko na lastne oči prepričali, da smo zanje naredili nekaj res dobrega.

 

Brane Vrankar

ŠD SAPPA, Kamnik

 

 

Projekt JZJ so podprli in s tem omogočili:

 

Henkel Slovenija d.o.o. kot Pokrovitelj projekta, Plinovodi d.o.o. kot Sponzor jadrnice ter Gostišče Pri planinskem orlu, SportsDirect.com, Birox d.o.o., Marand Inženiring d.o.o., Inotherm d.o.o., Adriatic Slovenica d.d., Lunos d.o.o., Optika Aleksandra, EUROCOM d.o.o., Kamnik Trans d.o.o. in PrimusR d.o.o. kot Sponzorji dogodka.