28.maja 2009 smo izvedli projekt JADRANJE ZA JUTRI, s katerim smo popeljali vse učence osnovne šole 27.julij Kamnik – šola za otroke s posebnimi potrebami, na enodnevno jadranje ob slovenski obali. S tem projektom so imeli ti otroci, ne glede na njihove posebne potrebe in socialni status, možnost izkusiti čar jadranja, vzpostaviti drugačen stik z morjem in sodelovati kot aktiven član posadke na jadrnici ter tako vsaj za trenutek pozabili na pogosto žalosten vsakdan, sklepali nova poznanstva in prijateljstva ter doživieli nova pozitivna spoznanja, vse to ob izdatni meri smeha, dobre volje in občutka pripadnosti skupini.«

Štiri polne jadrnice so izplule iz marine v Izoli. Burja je še kazala svojo moč, ko so zaplule proti Piranu. Jadrnice so se razporedile v kolono, jadra so se napela in slišati je bilo samo še valove ter vesele vzklike otrok, ki so se z nasmehi na obrazih preizkušali kot krmarji ter pomagali povleči tudi kakšno vrv. Z izrednim zanimanjem so poslušali posadko, ko jim je ta razlagala osnove jadranja. V takem sproščenem duhu je bil kar naenkrat pred njimi že piranska Punta, ko je eden od otrok zaklical: »Policija, bežimo!« In glej, res je proti njim glisiral policijski čoln in izkazalo se je, da je to del projekta. Prijazna policista sta obkrožila vse jadrnice in udeležence pozdravila, otroci pa so po prvem presenečenju le to sprejeli navdušeno, jima mahali, nekaj pa si jih je dajalo duška s pozdravljanjem s sirenami za meglo – kar navijaško vzdušje je postalo. Krmarji so otrokom razložili, kakšne naloge in delo policisti opravljajo na vodi, tako da se je še pri zadnjih, ki jih je bilo mogoče v tihem strah jadranja in same plovbe, le ta razblinil.

 

Pred njimi se je ustavila ladja Subaquatic, ladja ki ima stekleno dno. Na njej so bili nasmejane najmlajši učenci, ki so si ogledali življenje pod morsko gladino. Po izmenjavi vtisov, klicev s palube na palubo, so jadrnice odplule proti Valdoltri, kjer so bili dogovorjeni za srečanje z vojaki iz vojašnice Ankaran.

Približali so se mandraču v Valdoltri, ko so na obzorju zagledali nekaj temnega - vojaška ladja Ankaran. Pristali so ob pomolu, kjer so pri izkrcanju pomagali vojaki, otrokom na pomolu pa so se pridružili še najmlajši, ki so se pripeljali iz Pirana z avtobusom. Vojaki so prikazali reševanje ponesrečenca iz vode, sledila pa je demonstracija potapljaške opreme, kot vrhunec dneva pa je bilo vabilo na ogled ladje. Po skupinah so si jo z veseljem ogledali, poklepetali z mornarji, ki so komaj sproti odgovarjali na vprašanja otrok – otroška radovednost in domišljija res nimata meja. Sledilo je še kosilo v vojašnici, otroci so lakoto potešili s pravo vojaško pašto, ki jim je teknila po napornem jadranju.
Projekt se je tako zaključil, avtobus je že čakal za povratek domov, ko sta se pridužila še gusar in Pozejdon, ki sta vsakega udeleženca pozdravila in se vsem zahvalila za prijetno druženje.