V Marini Veruda se je 28. maja začel izobraževalno terapevtski projekt Jadranje za jutri 2014, projekt v organizaciji športnega društva SAPPA iz Kamnika. Ob izdatni podpori ter prispevkih sponzorjev in donatorjev (v sredstvih, storitvah, hrani, pijači, artiklih), ki jih lahko najdete na fb profilu Jadranje Za Jutri, se je v marini zbralo 36 otrok s posebnimi potrebami, 12 pedagogov-spremljevalcev in 14 članov posadke, ki so se vkrcali na šest jadrnic. Po vkrcanju na barke je sledila informativna predstavitev in ogled jadrnic pod vodstvom skipperjev.

Kmalu po prihodu se jim je nasmehnilo tudi vreme in bil je čas za povsem poletno garderobo.

 

Letošnjega projekta se udeležujejo naslednje vzgojno-izobraževalne ustanove:

 

- OŠ Jela Janežiča Škofja Loka

- Vzgojni zavod Kranj

- OŠ Preska Medvode, podružnična enota OŠ Topol

- OŠ Roje Domžale

- OŠ 27. julij Kamnik

- OŠ Ljuba Šercerja Kočevje

- Zavod za slepo in slabovidno mladino Ljubljana

 

Ker so bile vremenske razmere ugodne za plovbo so kmalu po 12. uri jadrnice ena za drugo zaplule iz marine. Odpluli so proti odprtemu morju in se predali valovom.  Po enournem jadranju so se jadrnice ena ob drugi zasidrale v bližnjem zalivu. Ni minilo pol ure in okrog jadrnic je bilo morje polno mladih plavalcev, veslačev na byboatih in zvedavih galebov. Sledilo je kosilo na barkah in zelo kratek počitek, kajti sonce je bilo neizprosno in morje neverjetno vabljivo.

Nekaj po 4. uri so jadrnice zapustile zaliv in se odpravile na odprto morje. Vetrovne in vremenske razmere so bile idealne za jadranje in jadrnice so razvile svoja jadra. Bolj idealnih razmer za jadranje si mladi jadralci ne bi mogli želeti in navdušenja ni bilo konca.

Nekaj po 6. uri so se zadovoljni in prijetno utrujeni od morja, sonca in vetra zasidrali v matični marini. Sledila je priprava na večerjo oziroma pravi žar piknik v izvedbi članov posadke. Ura je bila 21.30 in piknik je še trajal…